Realtid Medias chefredaktör och ansvarig utgivare Camilla Jonsson får Mommapriset 2022 och blir Årets Utgivare. Priset delas ut av Utgivarna för att att hon i praktisk handling fullföljt tryckfrihetens intentioner genom sina publicistiska beslut som ansvarig utgivare trots hot om miljonskadestånd.

Camilla Jonsson och Realtid har under lång tid levt under ett konstant hot att till dyra rättegångskostnader tvingas försvara en relevant granskning av företaget Eco Energy World och huvudägaren Svante Kumlins affärsmetoder. Genom att föra talan mot Realtid i brittisk domstol har Svante Kumlin kringgått den svenska modellen om att ansvarig utgivare är juridiskt ansvarig för publiceringar.

Det här är ett exempel på så kallade SLAPPs (Strategic Lawsuits Againts Public Participations) som Tidningsutgivarna uppmärksammat tidigare; att företag eller privatpersoner försöker stämma medier och då göra det i ett land med bristfälligt skydd för tryck- och yttrandefrihet. Inom EU pågår ett arbete för att förebygga sådana här situationer.

Så här lyder juryns motivering:

”Camilla Jonsson vägrar vika sig för krafter som vill stoppa granskande journalistik. När Realtids ansvariga utgivare och två frilansjournalister stämdes på mångmiljonbelopp från Storbritannien underminerades den svenska tryckfrihetslagstiftningen och journalistikens frihet.

Genom sitt goda exempel värnar hon reportrarnas integritet och bildar opinion mot den skadliga förtalsturismen.”

Camilla Jonsson har en lång publicistisk bakgrund. Utöver det nuvarande jobbet som chefredaktör och ansvarig utgivare på Realtid Media har hon tidigare bland annat varit redaktionschef på Sydsvenska Dagbladet, chefredaktör för tidskriften Chef och redaktionschef för di.se.

Läs mer om SLAPPs på tu.se/eulagstiftning

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.