Europaparlamentet röstade i dag för en modernisering av EU:s upphovsrättsregler. Förslaget kommer att bidra till en mer hållbar och digital framtid för Europas nyhetsmedier. Genom antagandet av en närstående rättighet för utgivare erkänner parlamentet värdet av professionell journalistik och ger utgivarna en starkare rättslig ställning. Och det för att skydda sina investeringar i originaljournalistik och kreativt innehåll.

”Vi behöver en Publishers’ Right för att skydda hundratusentals arbetstillfällen bland Europas nyhetsmedier och i synnerhet för att skydda den framtida professionella journalistiken och dess roll för att möjliggöra den demokratiska debatten”, säger Wout van Wijk, vd på News Media Europe, i en kommentar.

Antagandet av parlamentets upphovsrättsförslag är ett viktigt steg i översynen av Europas upphovsrättslagstiftning. Det slutliga beslutet – grundat på ett trepartssamtal mellan parlamentet, kommissionen och rådet – väntas i slutet av året.

Läs mer om TU:s inställning i det brev TU tillsammans med SJF och Sveriges Tidskrifter skickat till samtliga svenska EU-parlamentariker. Eller om utgången via EU-parlamentets nyhetstjänst eller TT:s rapportering i t ex Svenska Dagbladet.

För mer information:

Jeanette Gustafsdotter, vd TU, jeanette.gustafsdotter@tu.se

Wout van Wijk, vd NME, wout.vanwijk@newsmediaeurope.eu

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.