Det har nu gått ett år sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina. Ännu är förhållandena för befolkningen och de journalister som rapporterar från fältet mycket svåra. Tiotusentals människor har dödats, varav – enligt Reportrar utan gränser – åtta journalister. Ytterligare 19 har skadats i skottlossning och ännu fler har beskjutits som måltavlor just för att de var journalister på plats för att göra sitt jobb.

Om detta skriver Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert – tillsammans med de ledande företrädarna för Medieinstitutet Fojo, Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och Utgivarna – i en gemensam debattartikel.

Med anledning av årsdagen för krigsutbrottet vill vi också påminna om de stödinsatser som görs inom ramen för Ukrainian Media Fund, en fond som TU varit med och startat – bara veckor efter invasionen, tillsammans med våra nordiska systerorganisationer, Bonnier News och Gazeta Wyborcza Foundation. Sedan starten har fonden fått in runt 10 miljoner kronor och ytterligare 2 miljoner kronor är på väg in.

Genom Ukrainian Media Fund kan ukrainska journalister få praktiska arbetsredskap – men också skyddsutrustning. Genom fonden säkerställs att 200 journalister varje månad kan fortsätta kvittera ut lön. Och när Tidningsutgivarna nyligen träffade de övriga grundarna av fonden beslöt vi att köpa in power banks modell XXL (stora som bilbatterier) för 50 000 euro, då många i Ukraina vittnar om de stora problem som de många och långa strömavbrotten orsakar.

Allt detta är möjligt tack vare pengar som samlats in från bland annat mediebolag och enskilda, däribland tidningsläsare som sett de pluggannonser för fonden som många av TU:s medlemmar återkommande publicerar. Dessa annonser, för print och webb, finns att ladda ner här >>

Vi hoppas på fortsatt stöd till fondens arbete. Behoven fortsätter att vara stora så länge kriget pågår – och efter det väntar ett mödosamt återuppbyggnadsarbete.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.