Tidningsutgivarna har yttrat sig över betänkandet ”Allmänna sammankomster och Sveriges säkerhet” (SOU 2024:52).
Sammanfattning och övergripande synpunkter
TU avstyrker utredningens förslag.
Vi lever i en tid där det öppna samhället utsätts för hot, där det finns en omvärlds- och säkerhetspolitisk oro och där det som vi anser vara självklara grundläggande fri- och rättigheter ifrågasätts och utsätts för påfrestningar.
TU värnar alla medborgerliga fri- och rättigheter och har enligt sina stadgar att särskilt värna yttrandefriheten.
Yttrandefriheten må vara en begränsningsbar fri- och rättighet (och det måste den vara, den ska inte försvara hat- och hotbrott), men styrkan i en yttrandefrihet värd namnet är att den försvarar och skyddar också uttryck som är kontroversiella, stötande, perversa, politiskt och kulturellt ifrågasatta och som upprör en stor majoritet. Också dessa yttranden måste, till en viss gräns, kunna få framföras.
Det går samtidigt att ha förståelse för de i betänkandet lämnade förslagen. Förslagen, och direktiven till utredningen, har sin bakgrund i bland annat de s k koranbränningarna och andra händelser i samband med demonstrationer som i sin tur framkallat reaktioner och hot mot Sverige.
Förslagen kan, på sätt och vis, sägas syfta till att skydda såväl det öppna samhället som medborgarnas fri- och rättigheter.
Men om det öppna samhället, kännetecknat av just yttrandefrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet och andra fri- och rättigheter – i sin iver att försvara dem – svarar med att begränsa just dessa fri- och rättigheter har vi förlorat. Tvärtom är det här viktigare än någonsin att stå upp för dem, även om de då i viss utsträckning kan komma att omfatta uttryck och företeelser som de flesta av oss ogillar.
Det är i det perspektivet som TU avstyrker utredningens förslag.