Årets pristagare av Golden Pen of Freedom Award är Jimmy Lai, Hongkong-entreprenör och aktivist som bland annat grundat medieföretaget Next Digital och tidningen Apple Daily.

Golden Pen of Freedom Award är ett årligt internationellt journalistpris som instiftades 1961 och utdelas av Wan-Ifra (World Association of News Publishers), där TU:s ordförande Victoria Svanberg är styrelseledamot. Priset delas ut för att uppmärksamma enskilda personers, gruppers eller institutioners insatser, i ord eller handling, för pressfrihetens sak. Ett av målen med priset är att rikta allmänhetens uppmärksamhet på förtryckande regimer och de journalister som bekämpar dem, samt att ge journalister ett visst skydd mot ytterligare förföljelse.

Lai är en av de främsta ekonomiska bidragsgivarna till demokratirörelsen i Hongkong och har upprepade gånger arresterats och fängslats, senast i april 2021 – då han dömdes till 14 månaders fängelse för att ha ”organiserat illegala protester”.

Kort efter det publicerade Apple Daily ett brev som Jimmy Lai skickat från sin fängelsecell: ”En journalists ansvar [är] att upprätthålla rättvisa”, skrev han. ”Epoken håller på att falla samman framför oss och det är dags att stå upp.”

Här är ett filmklipp med prismotiveringen och som visar hur den stödjs från medlemmar i Wan-Ifra världen över:

Som medlem i Wan-Ifra står TU – Medier i Sverige helhjärtat bakom utmärkelsen. Jimmy Lai för en modig kamp för demokrati genom att använda det fria ordets makt. Regimer som använder sig av repressiv och svepande lagstiftning mot oliktänkande och oppositionella kan aldrig få tillåtas tysta kritiska röster, utan att vi i omvärlden reagerar.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.